Medelhavsväxter i svenska trädgårdar

Att odla medelhavsväxter i svenska trädgårdar går jättebra. Det bästa är om du kan ha dem på en mycket solig plats som exempelvis en terrass, där trivs de som bäst. Det är en bra idé att ha växterna i krukor för att kunna flytta runt dem för att maximera antalet soltimmar samt för att kunna flytta in dem vid behov när det blir för kallt.

apelsinträd

Satsa på färdigt träd

Exempel på några populära sorter inom området medelhavsväxter är olivträd och citrusträd. Även fikonträd är en växt med rötter från Medelhavet som många drömmer om. Med en dvärgpalm skapas utomlandskänsla hemma i din trädgård. Om du inte är så van kan det vara bra att satsa på en redan etablerad växt eller träd som är mer tålig än om du ska driva upp den från grunden.

Skapa en trivsam miljö

För att skapa en miljö där växterna trivs kan du använda dig av plank och häckar som skyddar från hård vind. Det finns även särskild medelhavsjord och medelhavsnäring på marknaden som kan hjälpa dig på traven. Om du har möjlighet är ett växthus eller ett orangeri en bra plats att placera dessa soltörstande växter. Fyll gärna ut med väldoftande kryddor för att skapa en drömsk miljö.