Ettåriga utomhusväxter

Ettåriga växter, annueller, är sådana växter som du kan köpa och ha utomhus, eller fröså, och som sedan på hösten vissnar och inte kommer på nytt nästa vår. Istället får du då köpa nya växter eller en ny omgång av annuellerna. Annuella växter är ett perfekt sätt att dekorera trädgården med eftersom du kan variera trädgårdens utseende från år till år med nya växter om du så önskar.

Blomster

Det finns bladgröna annueller som passar utmärkt i trädgårdslandet eller i krukan på balkongen, men i denna text fokuserar vi på blomster. Några väldigt stilfulla annueller är Antilopöga som finns i olika färger. Denna växt har en stor rund blomma som påminner något om en solros. Andra annueller i mörka färger är exempelvis Blodamarant, Bladmynta Röd Shiso och Blomsterbuskbalsamin Tom Thumb. Mer nätta annueller är Blå Nemesia, Chokladskära, Bärnstensvippa, Dvärgkrage, Gullstråle och Himmelsböna.

Ätbara annueller

Faktum är att även ätbara växter, så som grönsaker, vissa bär och frukter, också är annueller. Vissa är ettåriga på grund av vårt svenska klimat, andra är naturligt ettåriga. Exempel på sådana är sallad, blomkål, broccoli, gurka, kapkrusbär, potatis, sockerärtor, olika sorters bönor, squash och spenat. En fördel med att alltid odla en del anuella ätbara växter är att du kan växelodla och undvika sjukdomar, samt testa på nya sorter.